10 Haziran 2014 Salı

MALTA’ya Gidiş Dersleri :)

2013 yılı Ekim ayında bir hafta Malta’da bulunma şansım oldu. Çok eğlenceliydi ve bunu da sizinle paylaşmak kesinlikle büyük bir zevk olacak. Öncelikle Malta’dan, vize, uçuş, hava durumu vs gibi giriş konularını ele alıyoruz. Haydi başlayalım!

Yüz ölçümü : 316 km2 (3 büyük-Malta-Gozo-Comino ve 2 küçük adadan oluşur.)
Resmi dilleri : İngilizce ve Maltaca
Başkenti : Valetta
Para birimi : Euro
Trafik akışı : Soldan (İngiltere ve Kıbrıs gibi)
Din : Roma Katolik Hıristiyanlığı devletin resmi dinidir. (Nüfusun %98'i katolik)
Vize : Türk pasaportuna Schengen vizesi gerekmektedir.
İklim : Sıcaklık kış aylarında (Kasım - Nisan) ortalama 14.3 °C, yaz aylarında (Mayıs- Ekim) ise ortalama olarak 32.6 °C civarındadır. Malta adaları, sıcak yaz günleri ve gecelerinde denizden esen serin meltemlerle, Temmuz ayı ortalarından Eylül ayı ortalarına kadar devam eden sıcaklığın yüksek olduğu dönemlerde bile, nadiren aşırı sıcaklara maruz kalır. Ancak nem oranının gerçekten çok yüksek olduğunu kesinlikle belirtmeliyim.

Uçak biletlerimizi ise Air Malta nın sitesinden almıştım. THY ile kıyaslandığında bir miktar fiyat farkı çıkıyordu.Uçuş günü İstanbul-Atatürk havalimanına vardıktan sonra farkettim ki THY ve AirMalta aynı uçakla sefer yapmış, yani her iki havayolu yolcusu da aynı hizmeti görüyordu.Bu bilgiyi de akılların br köşesinde tutmakta  fayda var.

Malta’ya gitmek isteyen öğrencilerin VFS Global firmasına bizzat başvurmaları gerekmektedir. Malta, 2008 yılından itibaren AB’ye tam üye olup, Schengen Vizesi uygulamasına dahildir. 25 Eylül 2014 tarihinden itibaren tüm Schengen vize başvuruları için, 12 yaş ve üstü tüm başvuru sahiplerinin şahsen VFS Global ofislerine gidip parmak izi vermeleri gerekmektedir. Vize  için BURAYA tıkladığınızda açılacak olan adreste detaylı bilgiler mevcut. 
Ben daha önce Hollanda için almış olduğun Schengen vizemi kullanarak ülkeye giriş-çıkış yaptım (ama işim garanti olsun diye vizemin geçerli olup olmadığına dair telefonla teyit aldım). 

Yeme-içme mevzusu : Malta’da aç kalmaktan sakın korkmayın.İtalyan mutfağı hakim olmakla beraber adada bir çok kültüre ait yemek çeşidi mevcuttur. Malta’ya özel tavşan etiyle yapılan yemeklerden tatmadan dönmeyin.
Alkollü içkiler : Cisk ve Hop Leaf Malta’ya özgü bira çeşitleridir. Ayrıca adada çok  kaliteli özel şaraplar üretilmektedir. Tüm gece mekanlarında her çeşit alkollü kokteyl de mevcuttur.Alkollü içki fiyatları genel olarak uygundur.


Cisk Bira
Alkolsüz içkiler : Dünyanın heryerinde bulabileceğiniz soğuk ve sıcak içecekler haricinde Malta’da Kinnie adı verilen yerel bir içecek mevcuttur. Tadı acımtrak tatlı gibi, rengi ise kahverengidir. 1952 yılında kola’ya alternatif olarak üretilmiştir.


Kinnie
 Tecrübeye dayalı Tüyolar: Elektrik prizleri Türkiye ile uyumlu değil, İngiltere gibi  3 girişli priz var, Malta’ya gitmeden önce ülkemizden daha uygun bir fiyata alıp valizinize mutlaka atın derim.
Bahar ve yazın, hava nemli ve sıcaklık yüksek olduğundan ve  bizim gibi şanslıysanız Ekim ayının 14-21 arasında bile denize girip güneşlenebilirsiniz. Yanınızda sıcak hava koşullarında uygun terlik, şort - etek, güneş kremi,bolca tshirt bulundurmakta fayda var. Ayrıca Malta’da gece hayatı çok hareketlidir ve pazar günü erken saatlerde bile başlar. Hanımlar da gayet şık giyiniyorlar. Bu tarz konulara önem veriyorsanız şık bir elbise ve bir çift topuklu ayakkabı götürmenizi kesinlikle öneriyorum.

Malta içinde ulaşım : Malta içinde otobüs seferleri gayet sık aralıkla gerçekleşiyor. Ancak otobüslerde dikkat etmeniz gereken şeylerden birisi inişin ve binişin aynı kapıdan olmasıdır. Bu durum, çoğunlukla kalabalık olan otobüslerde sıkıntı yaratabiliyor. İnmeden önce yavaş yavaş öne yanaşırsanız sizin için daha iyi olur J Diğer konu ise otobüs beklerken trafik akışının tersten olduğunu unutmamanızdır. Biz yönümüzü şaşırıp bir iki kere yanlış tarafa gittik J Bunlar dışında Malta’da aslında bir çok yer yürüme mesafesinde, yani gençler bol bol yürüyor. Geceleri sabaha kadar içip, eğlenip, dağıttıktan sonra eve nasıl ulaşacağız derdine son! Tabi bu dediğim St.Julians yada Paceville’den uzakta ev/yurt/otel konaklaması tercih edenler için değil.

Otobüs biletlerini 2 saat- 1 gün-7 gün- 30 gün ve 90 gün seçenekleri arasından seçebilirsiniz Kesinlikle ekonomik oluyor, burada da dikkat edilmesi gereken şey bileti kaybetmemek. Bizim 7 günlük biletimiz incecik bir kağıttan yapılmıştı, sürekli kayboluyordu mesela.


Arriva Kart


Konaklama için eşimin işi gereği dil okullarının stüdyo ve otel imkanlarından faydalandık.
Bir sonraki yazımda öğrenci olarak gitmek isteyenlere de ilgilendirecek detaylı bilgiler vereceğim.
Aşağıdaki linke tıklayarak okuyabilirsiniz:

http://dunyaliyeloko.blogspot.com.tr/2014/06/maltada-ingilizce-ogrenmek-isteyen.html



Sorularınız olursa aşağıdaki kutulardan yorum yazabilirsiniz ya da yeldakemiksiz@gmail.com adresine mail atabilirsiniz.






3 yorum :

  1. Çok samimi bir yazı olmuş , gitmeyi düşünenler okumalı ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim ilginize, sonraki yazılarıma da beklerim :)

      Sil
  2. konaklama hakkında öğrencileri de aydınlatmanız çok iyi olurdu

    YanıtlaSil